Ofertă de preț!

Vrei să știți la ce costuri să vă așteptați?

  Pentru că este o investiție minimală, însă cu efecte considerabile ce țin de sănătatea, integritatea și chiar viața habitanților.

  Lemnul este un material slab din punct de vedere al:

  • comportamentului la foc, care se poate aprinde ușor, constituie combustibil pentru un incendiu generalizat,degajă fum, colapsează sub propria greutate sau a materilalelor pe care le susține.
  • comportamentului micro-biologic, putând să dezvolte carii și alte insecte dăunătoare, precum și fungi, mucegaiuri, spori (ce pot destabiliza structura de rezistență, emite spori și mucegaiuri nocive pentru sănătate)

  Tratamentul ignifug este unul din aspectele esențiale din punct de vedere al siguranței clădirilor. Ca să înțelegem asta trebuie să știm că în cazul unui incendiu lucrurile escaladează foarte repede, incendiul se extinde cu repeziciune , temperaturile atig foarte repede cote înalte astfel că elementele de susținere fie ele din lemn sau metal colapsează, putând surprinde oameni, animale sau provoca daune materiale importante.

  Ignifugarea în primul rând nu facilitează aprinderea cu flacără a materialului combustibil tratat, încetinește formarea unui incendiu generalizat, prelungește durata de rezistență a elementelor de susținere conferind timpul necesar evacuării clădii și chiar timpul necesar pentru intervenția autorităților pentru lichidarea unui eventual incendiu în faza incipientă sau localizat.

  În cazul utilizării soluției de ignifugare incolore, nu va modifica aspectul. Va interveni doar foarte putin la nivel de nuanta, in functie de specia de lemn. Se pot observa depuneri de suprafata care nu vor afecta eficienta tratamentului si care pot fi indepartate cu smirghel de calitate fina.

  Trebuie să reții că, orice tratament ignifug ai aplica, lemnul nu va fi niciodată imun la ardere.

  Teoretic, da, există metode prin care lemnul poate deveni necombustibil. Însă atât materialele, cât și procesele sunt foarte costisitoare.

  Prin ignifugare lemnul nu devine complet combustibil ci, mai degrabă, i se prelungește rezistența la aprindere. Ceea ce înseamnă că vei câștiga timp că să stingi un incediu aflat în standiul incipient, să îți salvezi viața ta și pe a celor din jur și să alertezi Pompierii.

  Procedura de ignifugare contribuie și la întărirea rezistenței structurilor întârziind colapsarea grinzilor, evitând eventuale accidente.

  În plus, având în vedere că principala cauza a deceselor într-un incediu o reprezintă intoxicația cu fum, ignifugarea, prin prelungirea rezistenței la aprindere, reduce și chiar înlătură cantitatea de fum care poate produce asfixiere, inconștiență sau toxicitate.

  Preferabil, nu. Tratamentele ignifuge sunt soluții tehnice, cu rol tehnic și nu se acoperă. Dacă dorești, din diverse motive, să acoperi cu vopsea, verifică înainte compatibilitatea celor două soluții. Vopseaua aplicată ulterior trebuie să aibă aceleași proprietăți ignifuge.

  Posibilitățile de a ignifuga lemnul sunt multiple, putând fi aplicate tratamente în autoclave, prin imersie în băi de soluții, însă dacă ne referim la construcții, cea mai des întâlnită metodă este pulverizare de soluție ignifugă în două sau mai multe straturi conform specificațiilor fiecărui produs în parte.

  Aici intră în discuție două aspecte:

  1. Din punct de vedere al legiuitorului (Centrul Național pentru Situații de Urgență) și al legislației în vigoare , garanția dată de prestator pentru tratamentele pe suprafețe ce rămân aparențe, nu poate depăși 5 ani și fără obligativitate de reignifugare pentru suprafețele ce sunt casetate (ex: rigips) post tratament.
  2. Din punctul de vedere al producătorului de soluție tratamentul nu își pierde eficacitatea în timp fiind un tratament pe bază de săruri ce crează o barieră dură la suprafața lemnului, astfel întârziind fenomenul de ardere și aprindere, împiedicând pătrunderea insectelor în masa lemnului și nu în ultimul rând împiedicând formarea ciupercilor de lemn.

  Soluțiile ignifuge folosite de noi ca și firmă autorizată de către Centrul Național pentru Situații la Incendiu, trebuie la rândul lor să dispună de o autorizație de punere pe piață și avizele aferente. Astfel folosite corespunzător nu prezintă riscuri nici pentru sănătate nici pentru mediul înconjurător.

  Soluțiile la 24 de ore după aplicare se usucă la atingere urmând ca în următoarele 24 de ore să se usuce complet. După uscare substanța devine un strat solid și nu degajă nici un fel de miros sau substanțe în aerul respirabil.

  Tratamentele de ignifugare sunt procedee complexe unde se iau în considerare mai multe aspecte ca suprafața totală, localizare, accesul la suprafață, regimul de înălțime, interior/exterior, clasa de reacție la foc impusă, soluția folosită și caracteristicile acesteia, etc. 

  Pentru o ofertă personalizată, vă rugîm să folosiți formularul dedicat sau sunați-ne!